گرفتگی عضلانی زمانی روی می دهد که عضله دچار اسپاسم شده و در آن حالت باقی بماند. این حالت توسط هر عاملی که در انقباض یا ارتجاع عضله دخالت دارد رخ می دهد
دلایل گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات در بین ورزشکاران بسیار رایج است، این آسیب اغلب در حین انجام تمرین، بعد از آن یا در طی شب رخ میدهد. علتهای متفاوتی برای بروز گرفتگی عضلات بیان شدهاند: تغذیۀ نامناسب و عدم دریافت املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن از طریق رژیم غذایی، کمبود ویتامینها خصوصاً ویتامین C، کمبود آب بدن، عدم تناسب بین نمک و پتاسیم (نمک بیش از اندازه و پتاسیم ناکافی) و مصرف ادرارآورها برای کم کردن وزن قبل از تمرین.
تغذیه مناسب برای پیشگیری از گرفتگی عضلات
مواد غذایی بر اساس ارزش تغذیهای که دارند به چهار گروه عمده تقسیم میشوند، بهترین توصیه برای پیشگیری از گرفتگی عضلات این است که هر وعده غذایی حداقل باید سه گروه را در بر بگیرد:
- گروه نان و غلات که منبع انرژی هستند .
- گروه لبنیات که پروتئین و کلسیم آنها بسیار بوده و با هیچ گروه دیگری قابل مقایسه نیست (این گروه حاوی ویتامین B2 هم هست). مصرف این گروه از مواد غذایی بسیار توصیه میشود، زیرا در صورت عدم دریافت کافی، دچار کمبود کلسیم و ویتامین B2 میشویم که عامل اصلی گرفتگی عضلانی شناخته شدهاند؛
- گروه گوشت و ماهی که حاوی پروتئین و آهن بوده و عدم مصرفشان سبب کمبود ویتامین B12 و کمخونی میشود؛
- و گروه چهارم که شامل میوه و سبزیجات است، هم موجب دریافت فیبر میشود و هم انواع ویتامینها و املاح را به بدن میرساند.
غذاهایی که سبب بروز گرفتگی عضلات می شوند
- مصرف چربی را کاهش دهید، زیرا رژیم غذایی چرب سبب کاهش جذب منیزیم و افزایش احتمالی دفع آن میشود.
- مصرف قند را هم کم کنید، چون خوردن مواد غذایی شیرین بدن را وادار میکند تا منیزیم را جهت متابولیزه کردن مواد قندی مصرف کند و کمبود این ماده معدنی رخ دهد.
- به عنوان توصیه آخر هم باید گفت که یا به کلی مصرف نوشابههای گازدار را قطع کنید یا مصرفشان را به حداقل برسانید، زیرا این نوشیدنیها حاوی فسفات هستند و ذخایر کلسیم و منیزیم بدن را کاهش میدهند. مصرف این مواد غذایی بدن را دچار کمبود کلسیم و منیزیم می کند، که در نتیجه گرفتگی عضلات پیش می آید.